Kenapa Perlu Detoks


Apakah Maksud Detoks?

detoks

Detoks adalah pembersihan toksin di dalam badan. Detoks amat diperlukan dengan tujuan untuk menghilangkan penyebab penyakit sebelum kita benar-benar jatuh sakit.

Kehidupan kita yang dikelilingi oleh berbagai jenis pencemaran seperti ubat-ubatan , bahan kimia, pewarna di dalam makanan,  pencemaran udara, asap rokok, pencemaran air dan sebagainya. Semua ini adalah menjadi racun atau toksin yang amat merbahaya kepada badan. Jika toksin itu terus bertambah dan bertambah di dalam badan, lama-kelamaan kita akan terdedah kepada 
 “degenerative disease” adalah penyakit di mana fungsi atau struktur tisu organ-organ yang terjejas akan semakin lemah dari masa ke masa. 
Untuk menghindarinya, badan kita memerlukan detoks,  mengeluarkan semua toksin yang telah lama terkumpul. 
* Jom... tau pasal Alfalfa Shaklee untuk membersihknn usus, darah dan hati

Apakah Itu Toksin?

Toksin adalah bahan buangan beracun dalam badan yang boleh merosakkan fungsi-fungsi pencernaan, sistem peredaran darah, sistem hati dan kidney serta organ-organ perkumuhan. Kandungan makanan dan keperluan asas harian kita mungkin mengandungi toksin seperti:
toksin

Sodium Nitrit ; kebiasaan digunakan pada daging iaitu pengawet yang digunakan untuk memberi warna merah pada daging.
Asid Borik ; dalam proses pembuatan makanan asid borik dicampurkan dalam penghasilan pasta sepertimee kuning, kueh teow, laksa, mee wantan, kulit popia dan lain-lain.
Pengawet Makanan ; bahan yang ditambah di dalam makanan untuk menyekat dan menahan proses penguraian, penapaian atau pengasidan makanan (tidak termasuk herba, rempah atau cuka) Banyak makanan kita mempunyai bahan pengawet makanan sintetik bukan sebahagian daripada nutrisi ianya bukan bahan pengawet semulajadi yang ada nilai nutrisi yang boleh dimanfaatkan.
Bahan Perasa atau Pewarna Tiruan ; seperti yang biasa kita lihat dilabel-label makanan seperti ‘Strawbery Flavour’. Banyak diantara perisa-perisa ini adalah terdiri dari badan sintetik atau bahan perisa kimia. Ianya bukan datang dari makanan asli dan memang amat merbahaya.
Paraben Bahan ini banyak digunakan pada deodoran dan kosmetik, kesan kemerahan pada kulit dan disyaki penyebab kanser

Tanda Kita Sudah Memerlukan Detoks

kenapa perlu detoks

Setiap hari badan secara semulajadi melakukan proses detoks seperti membuang toksin melalui usus, liver, kidney, paru-paru, limpatik dan kulit. Di antara tanda-tanda badan yang memerlukan detoks:

Masalah LuaranApabila badan mengalami masalah yang boleh dilihat seperti berjerawat, bau badan, bau nafas, kulit kusam, alergi, migrain, hilang fokus
Masalah Dalaman - Gejala yang lebih serius adalah seperti peningkatan kolesterol di dalam darah, insomnia, tumor, kejang, stroke dan sebagainya

Kita didedahkan dengan berbagai proses detok seperti kidney cleanse, skin detox atau dengan pemgambilan suplemen berasaskan tumbuhan sumulajadi. Perkara yang paling  pertama yang harus dilakukan adalah untuk Detoks Usus Besar.
 Usus besar manusia mempunyai peranan yang sangat penting iaitu mengendalikan keseimbangan 100 trilian mikroorganisme yang ada di dalamnya. Tugas usus besar ialah untuk menyerap air, nutrisi, vitamin serta lemak larut. 

herblaxDetoks dengan cara pengambilan makanan tambahan yang diperbuat dari 100% bahan semulajadi adalah amat disarankan. Proses detoks usus besar ialah dengan Membuang Toksin Dari Saluran Pencernaan. Setelah toksin ini dihilangkan, Peningkatan Bakteri Baik dalam usus dikembalikan. Hasilnya ia dapat Meningkatkan Sistem Ketahanan Badan dan Meningkatkan Tenaga.
* Perkongsian ; vitamin semulajadi Herb-Lax dari Shaklee adalah amat baik untuk tujuan detoks usus besar. Di antara kandungan vitamin semulajadi Herb-Lax adalah 'Buckhorn Bark' yang mempunyai khasiat dan kelebihan dalam melembukan najis bagi memudahkan  pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus.


Jom join Puterijamu untuk jadi ahli Shaklee atau untuk jadi pengedar sah Shaklee bagi menikmati harga ahli yang ternyata jauh lebih murah dari harga runcit. Berbaloi-baloi. SHAKLEE 100% Semulajadi, Selamat dan Berkesan

Jangan lupa borak dengan Puterijamu di puterijamu@gmail.com atau di 013 333 9243 untuk tips kesihatan serta cara pengambilan vitamin untuk kesan lebih optimum.