Kacang soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya? 2 gelas susu soya sehari sudah cukup untuk mengubah kitaran haid wanita! WAIT!!! Macam-macam fakta yang kita jumpa bila kita Tanya Pakcik Google kan… Perbagai jenis soya seperti dalam bentuk serbuk, dalam kotak, dalam botol dan sebagainya. The very first question yang kita perlu ada adalah ‘ADAKAH SOYA BETUL-BETUL SELAMAT?’
Apa Yang Perlu Kita Tahu
- Bagaimana kacang soya ditaman?
- Bagaimana kacang soya diproses?
- Adakah kandungan soya mengandungi mineral atau Asid Amino yang penting
untuk badan kita?
- Bagaimanakah cara pembuatan untuk menghasil kan serbuk soya atau susu soya?
Ciri-ciri Soya Yang Baik
- Ditanam secara organik
- Tidak menjalani proses genetik iaitu bukan GMO
- Mengandungi 9 Asid Amino Penting
- Pembuatan untuk menghasilkan soya iaitu mengasingkan kepingan soya dihancurkan dan dicuci dengan menggunakan air, bukan dengan alkohol
- Bahan anti-thyroid atau anti-pertumbuhan disingkirkan
- Diproses tanpa haba
- Ditambah dengan Vitamin Kalsium. Ketika proses minyak dikeluarkan daripada kacang soya, ini akan menyebabkan soya berada dalam keadaan berasid. Oleh itu dengan penambahan Kalsium, soya akan dineutralkan
Jom… kita tengok
dengan lebih jelas. Kita mesti menjaga
kesihatan dan jangan sanggup untuk
mengambil sebarang risiko. Jadi mesti betul-betul faham dan tahu ciri yang perlu ada pada
kacang soya yang selamat untuk kita ambil.
Fakta Yang Perlu Tahu Berkaitan Soya
Kacang Soya Tidak Organik ; Penanaman menggunakan di antaranya baja kimia, pestisid. Kacang soya jenis ini mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat
yang tinggi membawa risiko penyajit kanser.
Kacang Soya GMO ; Pemprosesan kacang soya GMO adalah lebih murah untuk serta lebih berisiko kepada kesihatan. Ini adalah kerana ia menghasilkan toksin.
9 Asid Amino ; Asid Amino amat penting untuk penghasilan
hormon, antibodi dan enzim di dalam badan manusia.
Kacang Soya Diproses Dengan Alkohol ; Kacang soya yang diproses dengan cara ini akan mengurangkan kadar
isoflavone hingga 88%. Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser.
Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.
Bahan Anti-Tirod dan Anti-Pertumbuhan ; Bahan yang akan mengaggu fungsi badan dah boleh meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit kanser.
Kacang Soya Yang Diproses Dengan Suhu Tinggi ; Ini akan merosakkan kandungan
protein yang berada di dalam kacang soya
Kacang Soya Yang Diproses (Dibuang Minyaknya) ; Dengan pemprosesan ini akan menjadikan kacang soya lebih berasid. Ciri-ciri soya yang baik, di mana Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya soya kembali neutral.
Fakta Yang Perlu Tahu Tentang Produk Shaklee
Sentiasa Selamat; Lebih daripada US300 juta yang dilaburkan
dalam ujian klinikal dan penyelidikan
Pilihan Pertama Atlet Kelas Dunia ; Bertukar jenama boleh
menukarkan hidup anda
Keberkesanan Produk Dijamin ; Shaklee telah menerbitkan
lebih daripada 100 jurnal penyelidikan saintifik
Sentiasa Mesra Alam ; Shaklee telah lebih 50 tahun
kepimpinan alam sekitar dan inovasi saintifik
Jom join Puterijamu untuk jadi ahli shaklee atau untuk jadi
pengedar sah Shaklee bagi menikmati banyak kelebihan. Jangan lupa borak dengan
Puterijamu SID-1079295 di puterijamu@gmail.com atau di 013 333 9243 untuk tips
kesihatan serta cara pengambilan vitamin untuk kesan lebih optimum
No comments:
Post a Comment